Sposób przygotowania:
Róże karnawałowe
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli i cukier, wymieszać, następnie dołożyć masło, jajka, śmietanę i alkohol, zagnieść ciasto które dokładnie wybić tłuczkiem i schłodzic w lodówce. Schłodzone ciasto podzielić na trzy części i kolejno je rozwałkować na cieniutki placek i różnymi rozmiarami szklanek wyciąć kółeczka które na brzegu delikatnie ponacinać, następnie smarując środek jajkiem sklejać od największego do najmniejszego na środku lekko docisnąć palcem. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju i na rozgrzanym tłuszczu smażyć róże kilka minut do momentu zrumienienia, róże do oleju wkładamy płatkami do dołu, po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu i w środek wkładamy niewielką ilość dżemu lub wiśnie po wierzchu posypujemy cukrem pudrem.
czekoladka_m