Wróbelek

Wróbelek

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Róże karnawałowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Coś zamiast tradycyjnych faworków :)

Róże karnawałowe

Składniki:

Róże karnawałowe

 

  • Czubata szklanka mąki tortowej Kopiasta łyżka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • kopiasta łyżka miękkiego masła
  • duża łyżka mocnego rumu
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • konfitury
  • cukier puder do posypania
  • 80 dkg czystego smalcu

Sposób przygotowania:

Róże karnawałowe
Z całego jajka odlewamy połowę białka i wraz z pozostałymi składnikami wyrabiamy (najlepiej robotem) gładkie i lśniące ciasto. PO wyłożeniu na stolnicę jeszcze chwilę wyrabiamy. Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy bardzo cienko i wykrawamy krążki w trzech rozmiarach. Każdy krążek lekko nacinamy w kilku miejscach, nakładamy krążki na siebie (duży, średni, mały), środek kleimy odrobiną białka i mocno przyciskamy, by sklejone płatki ciasta nie rozleciały się. Kładziemy na mocno rozgrzanym smalcu w małych ilościach (powinno luźno pływać). Rumienimy obu stron, wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową na bibułę. Odsączone z nadmiaru tłuszczu układamy na talerzu, do środka każdej „róży” kładziemy konfitur, posypujemy cukrem pudrem

Tagi:

jajko jajka