Kuchnia w opałach

Kuchnia w opałach

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Rozgrzewający deser

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Idealny deser na jesienne chłody

Rozgrzewający deser

Składniki:

Rozgrzewający deser

 

  • 1 mała śmietanka 30 %

 

 

  • 1 łyżka cukru pudru

 

  • 2-3 łyżki cukru kryształ

 

  • 2-3 łyżki wody

 

  • mleczna czekolada pokruszona

 

 

  • 1 miseczka suszonych owoców na przykład takich jak:

 

 

 

  • rodzynki

 

 

  • skórka pomarańczowa

 

  • 1 kieliszek słodkiego białego wina

Sposób przygotowania:

Rozgrzewający deser
Z cukru i wody przygotować karmel, który nakładać cienkim strumyczkiem na papier tworząc karmelowe patyczki. Pozostawić do wystygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno razem z cukrem i śmietan-fixem, odstawić do lodówki. Wszystkie owoce pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki i zalać winem.Pozostawić je na około godzinę, by wchłonęły wino. Do pucharków układać kolejno warstwę bitej śmietany, następnie owoców namoczonych w winie z odrobiną pokruszonego karmelu, przykryć całość bitą śmietaną, na wierzch dodać znów trochę owoców i posypać całość pokruszoną czekoladą. Pucharki ozdabiamy ulubionym świeżym owocem i karmelowymi pałeczkami.