LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Rożki francuskie z masą twarogową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Przepyszne, własnej roboty.

Rożki francuskie z masą twarogową Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rożki francuskie z masą twarogową

 

  • ciasto francuskie 375 g
  • twaróg 25 dag
  • jaja 3
  • cukier
  • cukier waniliowy 1 mały

 

Sposób przygotowania:

Rożki francuskie z masą twarogową
Twaróg przepuścić przez maszynkę lub zblendować. Dodać cukier (ilość zależy od upodobań) i cukier waniliowy, ucierać. Dodać 2 żółtka i utrzeć na gładką masę. 2 białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą twarogową. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty (ok. 12x12 cm). Na każdym ułożyć łyżkę masy, złożyć po przekątnej, brzegi docisnąć palcami. Jedno jajo roztrzepać i posmarować nim rożki, posypać cukrem (im grubszy tym lepszy). Piec przez ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Rożki francuskie z masą twarogową
Nałożenie masy twarogowej na kwadraty z ciasta francuskiego.
Rożki francuskie z masą twarogową
Posmarowanie jajem i posypanie cukrem złożonych rożków.

Tagi:

ciasto