Sposób przygotowania:
Rozmarynowo-cytrynowe ,,pufki " ziemniaczane
Obrane i umyte ziemniaki pokroić na ósemki i zalać w garnku osoloną wodą .Zostawić na godzinę. Odcedzić . Wilgotne ziemniaki włożyć do frytownicy ( ActiFry). Skropić olejem i sokiem z połowy uszykowanej cytryny ( skórkę wrzucić obok ziemniaków). Włożyć razem z ziemniakami rozmaryn. Posypać kolorowym pieprzem i gruboziarnistą solą. Piec przez 25 minut. Otworzyć frytownicę i skropić ziemniaki wodą i sokiem z pozostałej cytryny ( skórki również dołożyć do ziemniaków) . Włączyć urządzenie jeszcze na 10 minut . Ziemniaki staną się w środku miękkie , a na wierzchu chrupkie. Posolić i posypać jeszcze pieprzem do smaku. Podawać udekorowane świeżym rozmarynem. * Można tak piec zrobić ziemniaki w piekarniku . Upiec normalnie w szkle żaroodpornym lub na blaszce jak frytki- potem skropić wodą, przykryć szczelnie folią aluminiową i zapiekać przez 2- 5 minut.