Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Rozmarynowo-cytrynowe ,,pufki " ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Potrzebowałam dodatku do pieczonego faszerowanego kurczaka ( miałam zamrożony bo zostało mi kilka porcji).Pomyślałam , że smakował by nam właśnie z pieczonymi ziemniakami i sałatą.

Rozmarynowo-cytrynowe ,,pufki " ziemniaczane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rozmarynowo-cytrynowe ,,pufki " ziemniaczane

 

 

Sposób przygotowania:

Rozmarynowo-cytrynowe ,,pufki " ziemniaczane
Obrane i umyte ziemniaki pokroić na ósemki i zalać w garnku osoloną wodą .Zostawić na godzinę. Odcedzić . Wilgotne ziemniaki włożyć do frytownicy ( ActiFry). Skropić olejem i sokiem z połowy uszykowanej cytryny ( skórkę wrzucić obok ziemniaków). Włożyć razem z ziemniakami rozmaryn. Posypać kolorowym pieprzem i gruboziarnistą solą. Piec przez 25 minut. Otworzyć frytownicę i skropić ziemniaki wodą i sokiem z pozostałej cytryny ( skórki również dołożyć do ziemniaków) . Włączyć urządzenie jeszcze na 10 minut . Ziemniaki staną się w środku miękkie , a na wierzchu chrupkie. Posolić i posypać jeszcze pieprzem do smaku. Podawać udekorowane świeżym rozmarynem. * Można tak piec zrobić ziemniaki w piekarniku . Upiec normalnie w szkle żaroodpornym lub na blaszce jak frytki- potem skropić wodą, przykryć szczelnie folią aluminiową i zapiekać przez 2- 5 minut.
Rozmarynowo-cytrynowe ,,pufki " ziemniaczane
Obrane i umyte ziemniaki pokroić i zalać wodą
Rozmarynowo-cytrynowe ,,pufki " ziemniaczane
Wilgotne ziemniaki przełożyć do frytownicy -posypać pieprzem -skropić olejem i sokiem z cytryny
Rozmarynowo-cytrynowe ,,pufki " ziemniaczane
Podpiec ziemniaki aż się trochę zrumienią
Rozmarynowo-cytrynowe ,,pufki " ziemniaczane
Prawie gotowe ziemniaki ponownie skropić resztą skoku z cytryny i upiec na rumiano

Tagi:

ziemniaki