Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pieczone ziemniaki z ziołami 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ziemniaki pieczone z dodatkiem ziół prowansalskich.

Pieczone ziemniaki z ziołami 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone ziemniaki z ziołami 2

 

Sposób przygotowania:

Pieczone ziemniaki z ziołami 2
Ziemniaki obrać, przekroić wzdłuż na pół, umyć. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie prawie do miękkości. Następnie odcedzić je i lekko odparować. Ziemniaki wysypać do naczynia do zapiekania. Do miseczki wsypać czosnek granulowany, przyprawy i zioła. dokładnie wymieszać. Ziemniaki w naczyniu do zapiekania polać olejem i posypać przygotowaną mieszanką przypraw. Wymieszać, delikatnie nimi potrząsając. Ziemniaki piec w 220 stopniach przez ok. pół godziny (aż się lekko zrumienią).
Pieczone ziemniaki z ziołami 2
Obrane przekrojone wzdłuż na pół i umyte ziemniaki.
Pieczone ziemniaki z ziołami 2
Ugotowane i odcedzone ziemniaki wysypane do naczynia do zapiekania.
Pieczone ziemniaki z ziołami 2
Czosnek granulowany wymieszany z ziołami prowansalskimi kolendrą i przyprawą do mięs.
Pieczone ziemniaki z ziołami 2
Ziemniaki polane olejem i posypane przygotowaną mieszanką przypraw.