mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Różyczki cukrowe

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

To było dopiero moje pierwsze starcie z glukozą, ale na pewno jeszcze nie raz powrócę do tego przepisu:)

Różyczki cukrowe

Składniki:

Różyczki cukrowe

 

  • na 6 różyczek:

 

  • 3 łyżki wrzącej wody
  • 1 płaska łyżeczka galaretki truskawkowej
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka glukozy
  • 8 łyżek przesianego cukru pudru
  • mąka ziemniaczana do podsypywania

 

Sposób przygotowania:

Różyczki cukrowe
Wrzącą wodę wlać do kubka, rozpuścić w niej galaretkę z żelatyną, wystudzić. Do miseczki wsypać glukozę, cukier puder- przesiany, wlać 2 łyżki rozpuszczonej galaretki z żelatyną i zagniatać jak makaron. Dobrze wyrobione ciasto cienko rozwałkować, podsypując mąką ziemniaczaną. Kieliszkiem wykrawać krążki i zwijać ruloniki formując róże. Na 1 różę potrzeba ok. 5-6 krążków (środek + płatki róży). Układać delikatnie na folii aluminiowej, pozostawić do zastygnięcia. Dodając różne smaki galaretki możemy wykonywać kolorowe bukiety, a z zielonej galaretki można zrobić listki, po czym dekorować tortyi mazurki;) Miłej zabawy! :)