aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Rudolfy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

wspaniałe, świąteczne ciasteczka....

Rudolfy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rudolfy

 

  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1,8 szklanki mąki,
  • 180 g masła,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • kilka kropli olejku waniliowego,
  • szczypta soli,
  • do dekoracji:

 

  • 60 g czekolady deserowej,
  • czerwone m&m`s

Sposób przygotowania:

Rudolfy
W mikserze montujemy hak do zagniatania ciasta i wsypujemy do miski wszystkie składniki: masło, mąkę, cukier, jajko, żółtko, olejek waniliowy i szczyptę soli. Uruchamiamy mikser na ok. 4 minutki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i owijamy w folię. Wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Następnie odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy, szklanką wycinamy kółka. Ciasteczka pieczemy ok. 12 minut w 180 stopniach. Gdy ciasteczka ostygną rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i napełniamy nią szprycę. Dekorujemy ciasteczka, m&m's przyklejamy czekoladą lub lukrem.
Rudolfy
zagniatamy ciasto mikserem
Rudolfy
wycinamy kolka z ciasta
Rudolfy
upieczone i ostudzone dekorujemy