WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Rukola z avocado i pomidorem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Avocado i pomidory to jedno z moich ulubionych połączeń. Tym razem w delikatnej, wiosennej sałatce na roszponce.

Rukola z avocado i pomidorem

Składniki:

Rukola z avocado i pomidorem

 

  • 200 g roszponki
  • 1 dojrzałe avocado
  • 2 pomidory malinowe
  • 100 g sera sałatkowego
  • 2 łyżki prażonych ziaren
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • zioła do sałatek

Sposób przygotowania:

Rukola z avocado i pomidorem
Roszponkę myjemy i osuszamy, przekładamy do miski. Umyte pomidory kroimy w ćwiartki. Obrane avocado kroimy w plasterki. Ser kroimy w kostkę lub rozdrabniamy palcami. Układamy to wszystko na rukoli. Posypujemy uprażonymi ziarnami.

Oliwę z oliwek mieszamy z łyżeczką soku z cytryny i szczyptą cukru. Dodajemy szczyptę ziół do sałatek.

Polewamy sosem sałatkę i od razu podajemy.