Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Sałatka z awokado i sosem miodowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jedna z najlepszych sałatek jakie w życiu jadłam i zrobiłam - lekka, a jednocześnie bardzo pożywna. idealna na świąteczny stół i nie tylko!

Sałatka z awokado i sosem miodowym

Składniki:

Sałatka z awokado i sosem miodowym

 

  • 10 dag roszponki

 

  • 10 dag rukoli

 

 

 

  • 20 przepiórczych jajek

 

  • 16 pomidorków koktajlowych

 

  • kiełki rzodkiewki

 

 

 

 

 

 

  • Na sos:

 

  • 4 łyżki majonezu

 

 

  • 5-6 łyżek niegazowanej wody

 

  • 2 łyżeczki musztardy dijon

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z awokado i sosem miodowym

Roszponkę i rukolę przepłukujemy dokładnie i odsączamy na durszlaku z nadmiaru wody. Jajka gotujemy na twardo, odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Obieramy ze skorupek. Majonez łączymy z jogurtem naturalnym, wodą, musztardą i miodem. Doprawiamy do smaku solą. Ogórka obieramy ze skórki. Przecinamy wzdłuż na ćwiartki, a następnie kroimy w cienkie talarki. Awokado przecinamy wzdłuż na pół. Usuwamy pestkę i obieramy ze skórki. Kroimy w niedużą kostkę. Od razu skrapiamy sokiem z limonki. Dodajemy pokrojonego ogórka. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Sałatę rozkładamy równomiernie na 4 niedużych półmiskach lub talerzach. Polewamy połową sosu. Układamy pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe. Posypujemy awokado z ogórkiem. Układamy pokrojone na połówki jajka przepiórcze. Polewamy pozostałym sosem. Przybieramy kiełkami rzodkiewki.