Sposób przygotowania:
Sałatka z kurczakiem i sosem winegret
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Mięso przekładamy do miski przyprawiamy dodajemy niewielką ilość oleju. Całość mieszamy i odstawiamy do przegryzienia smaków.
W tym czasie myjemy sałatę, ogórka i rzodkiewki. Do miski rwiemy pozbawioną nadmiaru wody sałatę. Ogórka obieramy kroimy na plasterki, które dzielimy na ćwiartki. Rzodkiewki kroimy na cienkie plasterki.
Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy zamarynowaną pierś z kurczaka. Usmażoną odstawiamy do przestudzenia.
Do miski z sałatą dodajemy przygotowane wcześniej warzywa oraz przestudzone mięso. Całość dokładnie mieszamy. Wierzch posypujemy szczypiorkiem. Przed podaniem polewamy sosem winegret.
Sos:
Rzodkiewkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę i przekładamy ja do np. do szklanki. Do rzodkiewki dodajemy olej, sos sojowy, sok z cytryny, musztardę oraz sól morską i świeżo zmielony pieprz kolorowy. Całość bardzo dokładnie ze sobą mieszamy.
Gotowym sosem polewamy sałatkę przed podaniem w przeciwnym razie sałata "oklapnie" i będzie mało apetyczna.
W tym czasie myjemy sałatę, ogórka i rzodkiewki. Do miski rwiemy pozbawioną nadmiaru wody sałatę. Ogórka obieramy kroimy na plasterki, które dzielimy na ćwiartki. Rzodkiewki kroimy na cienkie plasterki.
Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy zamarynowaną pierś z kurczaka. Usmażoną odstawiamy do przestudzenia.
Do miski z sałatą dodajemy przygotowane wcześniej warzywa oraz przestudzone mięso. Całość dokładnie mieszamy. Wierzch posypujemy szczypiorkiem. Przed podaniem polewamy sosem winegret.
Sos:
Rzodkiewkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę i przekładamy ja do np. do szklanki. Do rzodkiewki dodajemy olej, sos sojowy, sok z cytryny, musztardę oraz sól morską i świeżo zmielony pieprz kolorowy. Całość bardzo dokładnie ze sobą mieszamy.
Gotowym sosem polewamy sałatkę przed podaniem w przeciwnym razie sałata "oklapnie" i będzie mało apetyczna.