p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Rumiane placki kartoflane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placki kartoflane ręcznie tarte na tarce

Rumiane placki kartoflane

Składniki:

Rumiane placki kartoflane

 

  • 2 kg kartofli,
  • 1 szt cebula,
  • 1 szt. jajko,
  • 6 łyżek mąki,
  • do smaku sól,
  • 1 szklanka oleju

 

Sposób przygotowania:

Rumiane placki kartoflane
Uważam, że najlepiej placki kartoflane smakują gdy są ścierane ręcznie. Ścieram więc 2 kg kartofli i 1 cebulę ręcznie na tarce o małych oczkach, dodaję 1 jajko, sól i 6 łyżek mąki, dokładnie mieszam wszystkie składniki. Rozgrzewam olej na patelni. Nakładam dużą łyżką na wrzący olej i smażę na rumiano z obu stron. Usmażone placki układam na talerzu. Jest to moja baza do placków z różnymi dodatkami. ( Jeśli chcemy jeść je na słodko to nie dodajemy cebuli)