Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Rumiany półksiężyc :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Maślany rogal zapiekany z pasztetem .

Rumiany półksiężyc :

Składniki:

Rumiany półksiężyc :

 

  • duży maślany rogal
  • 3 łyżki mleka
  • plaster pasztetu – ja użyłam robionego w domu drobiowego , ale można wziąć inny
  • smaczny kupny , byle nie był ,, maziowaty „
  • 4 łyżki utartego ostrego sera żółtego
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz mielony
  • 2-3 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki masła

 

Sposób przygotowania:

Rumiany półksiężyc :
Z rogala ściąć spód i usunąć miąższ .Namoczyć go w mleku , odcisnąć . Wymieszać z pasztetem i serem . Doprawić do smaku majerankiem , pieprzem i utartą gałką . Rogal posmarować olejem w środku i z wierzchu . Włożyć farsz .Na wierzchu położyć kawałki masła . Rozgrzać piekarnik do 180 stopni . Wstawić ułożonego na blaszce rogala i zapiekać od 10 do 15 minut ( zależy od grubości i wielkości rogala – trzeba po 10 minutach zaglądać by się nie przypiekł za mocno ) . Udekorować plasterkami ogórka , pomidorem , papryką czy czym kto lubi .

Tagi:

sery ser pasztet