Sposób przygotowania:
Rurki francuskie z porzeczkąETAP 1
Ciasto francuskie rozwijamy. Rozwinięte dzielimy na paski o szerokości około 1,5 cm.
ETAP 2
Przygotowane paski zawijamy na foremki, formując rurki. Uformowane przekładamy na blaszkę.
ETAP 3
Wierzch rurek smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem.
Blaszkę z uformowanymi ciastkami wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 15 minut w 190°C. Po upieczeniu z jeszcze ciepłych rurek wyjmujemy foremki. Upieczone rurki studzimy.
ETAP 4
KREM: Porzeczki przepłukujemy i dokładnie osuszamy.
Żółtka ubijamy z cukrem pudrem. Gotowe, puszyste łączymy z serkiem mascarpone. Po dokładnym połączeniu składników do kremu dodajemy porzeczki. Całość delikatnie łączymy za pomocą łyżki.
ETAP 5
Gotowym kremem z owocami napełniamy wystudzone rurki. Deser schładzamy lub też podajemy od razu po przygotowaniu
SylaUla