jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Rurki francuskie z porzeczką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Aby ożywić smak tradycyjnych rurek z kremem warto wzbogacić je o sezonowe owoce. Taki eksperyment nie tylko korzystnie wpłynie na smak, ale i wygląd deserku.

Rurki francuskie z porzeczką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rurki francuskie z porzeczką

SKŁADNIKI

  • 0,5 szklanki obranych owoców czarnej i czerwonej porzeczki,
  • 250 gram serka mascarpone,
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • Jajko do smarowania ciasta,
  • Cukier do posypania rurek,
  • 1 łyżka cukru pudru do kremu

Sposób przygotowania:

Rurki francuskie z porzeczką

ETAP 1

Rurki francuskie z porzeczką
Po rozwinięciu ciasta, dzielimy je na pasy

Ciasto francuskie rozwijamy. Rozwinięte dzielimy na paski o szerokości około 1,5 cm.

ETAP 2

Rurki francuskie z porzeczką
Formujemy rurki zawijając ciasto na foremki

Przygotowane paski zawijamy na foremki, formując rurki. Uformowane przekładamy na blaszkę.

ETAP 3

Rurki francuskie z porzeczką
Uformowane rurki smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem

Wierzch rurek smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem.
Blaszkę z uformowanymi ciastkami wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 15 minut w 190°C. Po upieczeniu z jeszcze ciepłych rurek wyjmujemy foremki. Upieczone rurki studzimy.

ETAP 4

Rurki francuskie z porzeczką
Do kremu dodajemy osuszone owoce

KREM: Porzeczki przepłukujemy i dokładnie osuszamy.
Żółtka ubijamy z cukrem pudrem. Gotowe, puszyste łączymy z serkiem mascarpone. Po dokładnym połączeniu składników do kremu dodajemy porzeczki. Całość delikatnie łączymy za pomocą łyżki.

ETAP 5

Rurki francuskie z porzeczką
Kremem wypełniamy środki rurek

Gotowym kremem z owocami napełniamy wystudzone rurki. Deser schładzamy lub też podajemy od razu po przygotowaniu