karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Rurki z kremem karpatkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wspaniałe rurki z kremem, które mogą być szybkim deserem dla niespodziewanych gości.

Rurki z kremem karpatkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rurki z kremem karpatkowym

 

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka śmietany zakwaszanej 12%
  • kostka margaryny Kasia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • Krem:
  • krem karpatka w 5 minut Delecta
  • Pozostałe:
  • 1 jajko
  • cukier
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Rurki z kremem karpatkowym
Ciasto:
Do naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, cukier waniliowy, pokrojoną zimną kostkę margaryny i zakwaszaną śmietanę. Wszystko razem zagniatamy w ciasto. Gotową kulę ciasta zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę (ciasto można oczywiście przygotować sobie wcześniej i trzymać w lodówce - nic mu się nie stanie, gdy tuż przed przyjściem gości można zrobić rurki).
Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki. Blat obsypujemy mąką, ciasto odkrajamy nożem, wałkujemy i tniemy na paski (wałek obsypujemy mąką żeby ciasto się nie kleiło).
Do zrobienia rurek potrzebujemy specjalne foremki, które należy posmarować olejem i dopiero obwijać paskiem ciasta (zaczynając od węższej strony). Gdy foremki mamy owinięte ciastem, ich wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rurki kładziemy tak, aby na wierzchu była strona z cukrem. Rurki pieczemy w temperaturze 200 st. C przez 15 min.
Po wyjęciu upieczonych rurek trzeba je zdjąć z foremek póki są ciepłe, gdyż później będą się łamały.
Gotowe rurki odkładamy do wystygnięcia, a w tym czasie robimy szybki krem karpatkowy. Wlewamy 2 szklanki zimnego mleka do wysokiego naczynia i wsypujemy zawartość paczki. Miksujemy przez 3 min, aż krem będzie gęsty.
Gotowy krem wkładamy do szprycy i nabijamy wcześniej upieczone rurki.
Smacznego :)
Rurki z kremem karpatkowym
Wszystkie składniki do ciasta na rurki tuż przed wymieszaniem.
Rurki z kremem karpatkowym
Wyrobione ciasto na rurki tuż przed włożeniem do lodówki.
Rurki z kremem karpatkowym
Gotowe, upieczone rurki przed wyjęciem foremek.
Rurki z kremem karpatkowym
Rurki, które mają już wyjęte foremki. Są gotowe do nabicia je kremem.