Sposób przygotowania:
Rurki z kremem karpatkowym
Ciasto:
Do naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, cukier waniliowy, pokrojoną zimną kostkę margaryny i zakwaszaną śmietanę. Wszystko razem zagniatamy w ciasto. Gotową kulę ciasta zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę (ciasto można oczywiście przygotować sobie wcześniej i trzymać w lodówce - nic mu się nie stanie, gdy tuż przed przyjściem gości można zrobić rurki).
Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki. Blat obsypujemy mąką, ciasto odkrajamy nożem, wałkujemy i tniemy na paski (wałek obsypujemy mąką żeby ciasto się nie kleiło).
Do zrobienia rurek potrzebujemy specjalne foremki, które należy posmarować olejem i dopiero obwijać paskiem ciasta (zaczynając od węższej strony). Gdy foremki mamy owinięte ciastem, ich wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rurki kładziemy tak, aby na wierzchu była strona z cukrem. Rurki pieczemy w temperaturze 200 st. C przez 15 min.
Po wyjęciu upieczonych rurek trzeba je zdjąć z foremek póki są ciepłe, gdyż później będą się łamały.
Gotowe rurki odkładamy do wystygnięcia, a w tym czasie robimy szybki krem karpatkowy. Wlewamy 2 szklanki zimnego mleka do wysokiego naczynia i wsypujemy zawartość paczki. Miksujemy przez 3 min, aż krem będzie gęsty.
Gotowy krem wkładamy do szprycy i nabijamy wcześniej upieczone rurki.
Smacznego :)
Do naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, cukier waniliowy, pokrojoną zimną kostkę margaryny i zakwaszaną śmietanę. Wszystko razem zagniatamy w ciasto. Gotową kulę ciasta zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę (ciasto można oczywiście przygotować sobie wcześniej i trzymać w lodówce - nic mu się nie stanie, gdy tuż przed przyjściem gości można zrobić rurki).
Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki. Blat obsypujemy mąką, ciasto odkrajamy nożem, wałkujemy i tniemy na paski (wałek obsypujemy mąką żeby ciasto się nie kleiło).
Do zrobienia rurek potrzebujemy specjalne foremki, które należy posmarować olejem i dopiero obwijać paskiem ciasta (zaczynając od węższej strony). Gdy foremki mamy owinięte ciastem, ich wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rurki kładziemy tak, aby na wierzchu była strona z cukrem. Rurki pieczemy w temperaturze 200 st. C przez 15 min.
Po wyjęciu upieczonych rurek trzeba je zdjąć z foremek póki są ciepłe, gdyż później będą się łamały.
Gotowe rurki odkładamy do wystygnięcia, a w tym czasie robimy szybki krem karpatkowy. Wlewamy 2 szklanki zimnego mleka do wysokiego naczynia i wsypujemy zawartość paczki. Miksujemy przez 3 min, aż krem będzie gęsty.
Gotowy krem wkładamy do szprycy i nabijamy wcześniej upieczone rurki.
Smacznego :)