-AGULINA-

-AGULINA-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 190]

Ciasto chałwowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeśli ktoś lubi chałwę na pewno nie odmówi kawałka tego ciasta :) Może jest trochę pracochłonne ale efekt rekompensuje ten czas. Polecam!

Ciasto chałwowe

Składniki:

Ciasto chałwowe

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 budynie czekoladowe bez cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki mąki

Krem:

Posypka:

Sposób przygotowania:

Ciasto chałwowe
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać żółtka. Następnie dodać wszystkie składniki suche. Dokładnie wymieszać. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Upieczony biszkopt przekroić na dwie części. Składniki posypki rozdrobnić w blenderze. Przygotować krem: Ugotować 2 budynie w 3 szklankach mleka, dodając 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

Do gorącego budyniu pokruszyć 100 g chałwy. Wystudzić.Masło utrzeć na puch z pozostałą chałwą. Połączyć z zimnym budyniem.

Biszkopt przełożyć większą częścią kremu. Pozostałym kremem wysmarować górną część ciasta. Wierzch udekorować posypką.



Tagi:

ciasto