lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Rurki z kremem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rurki z kremem to pyszne ciacha, które umilą nam spotkanie przy popołudniowej kawce. Deser ten uwielbiają także dzieci.

Rurki z kremem

Składniki:

Rurki z kremem

 

  • Na ciasto:
  • 4 szkl mąki
  • 1 margaryna
  • 1 duża kwaśna śmietana
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko - do posmarowania rurek

 

  • Na krem:
  • 2 szkl mleka
  • 2 żółtka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 kostka masła

Sposób przygotowania:

Rurki z kremem
Ciasto: Wszystkie składniki przekładamy do miski i wyrabiamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy je cienko i kroimy na paski 1,5 cm. Paski nawijamy na metalowe rurki (rurek nie trzeba niczym smarować po upieczeniu ciastka schodzą z nich bez problemu). Przed upieczeniem rurki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem. pieczemy je w 200 stopniach aż będą rumiane.

Krem: Do garnka wlewamy półtora szklanki mleka i zagotowujemy je z 1/2 szklanki cukru. Pozostałe pół szklanki mleka mieszamy z 2 żółtkami i budyniem. Gdy mleko się zagotuje dodajemy masę budyniową i gotujemy aż budyń zgęstnieje. Następnie studzimy go. Masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy do niego stopniowo budyń. Gdy krem będzie gotowy nadziewamy nim wystudzone rurki.