Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1113]

Sernik borówkowy na kokosowym biszkopcie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sezon borówkowy trwa, warto więc korzystać i przygotować jakiś pyszny smakołyk. Ja przygotowałam sernik na zimno na pachnącym kokosowym biszkopcie. Jest bardzo lekki i pyszny. Polecam na podwieczorek.

Sernik borówkowy na kokosowym biszkopcie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik borówkowy na kokosowym biszkopcie

Biszkopt kokosowy:

  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki wiórek kokosowych
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowo - borówkowa:

  • 330 ml śmietany kremówki 30 %
  • 25 dag serka mascarpone
  • 1 szklanka borówek ( ja użyłam leśnych )
  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych
  • ewentualnie cukier puder do smaku

Dodatkowo:

  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych
  • pół szklanki borówek ( ja użyłam leśnych )
  • około 20 dag delicji ( o smaku malinowym )

Sposób przygotowania:

Sernik borówkowy na kokosowym biszkopcie

Wykonanie biszkoptu:

Sernik borówkowy na kokosowym biszkopcie
Z podanych składników wykonujemy biszkopt.

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, do ubitych stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.

Na koniec wsypujemy mąkę, wiórki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony.

Upieczony biszkopt dokładnie studzimy.

Tortownicę w której się piekł biszkopt wykładamy folią aluminiową ( spód i brzegi ), następnie wkładamy do niej przestudzony biszkopt.

Wykonanie masy serowej:

Sernik borówkowy na kokosowym biszkopcie
Z podanych składników wykonujemy masę serową.

Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Borówki płuczemy i dokładnie osuszamy. Następnie miksujemy je blenderem na gładki mus.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek i ubijamy, następnie dodajemy borówki i zastygającą galaretkę i dokładnie miksujemy. Można ewentualnie jak ktoś lubi bardziej słodkie dodać cukru pudru do smaku.

Przekładanie:

Sernik borówkowy na kokosowym biszkopcie
Następnie na torcik wykładamy borówki i delicje.

Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do lekkiego stężenia. Borówki płuczemy i osuszamy. Delicje wbijamy wokół torcika lekko do masy serowej. Następnie posypujemy borówkami.

Wykończenie:

Sernik borówkowy na kokosowym biszkopcie
Na torcik wylewamy galaretkę i odstawiamy do zastygnięcia.

Następnie torcik zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy do lodówki do stężenia. Najlepiej na całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Tagi:

owoce ciasto tort