Sposób przygotowania:
Bezowy wieniec porzeczkowyETAP 1
BEZA:
Do białek dodajemy szczyptę soli. Ubijamy je na sztywno. Do ubitych stopniowo , łyżka po łyżce dodajemy cukier. Bezę ubijamy ok 15 minut do całkowitego rozpuszczenia cukru. Na koniec dodajemy mąkę oraz sok z cytryny. Gotowa powinna być gęsta, błyszcząca i sztywna.
ETAP 2
Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy 22 cm. Na okrąg łyżka po łyżce wykładamy bezę, formując wieniec. Wierzch wieńca wygładzamy, by powstało miejsce na krem.
Tak przygotowany wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Po jego włożeniu temperaturę zmniejszamy do 130°C. W tej temperaturze bezę suszymy około 70 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy. Pozostawiamy w nim bezę do całkowitego wystygnięcia.
Polecam upiec ją wieczorem i zostawić na noc.
ETAP 3
KREM MASCARPONE:
Żółtka z cukrem umieszczamy w garnuszku i ubijamy na parze. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić.
ETAP 4
Gotową masę żółtkową łączymy z serkiem mascarpone, dodając go partiami do masy.
ETAP 5
Otrzymany krem wykładamy na przestygniętą bezę.
OWOCE:
Porzeczki przepłukujemy i dokładnie osuszamy.
Gotowe wykładamy dość grubą warstwą na krem.
Całość dekorujemy świeżymi listkami porzeczki, oprószamy cukrem pudrem i podajemy.