jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Bezowy wieniec porzeczkowy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Krucha z wierzchu beza, kryje miękki środek. Użyte w deserze owoce porzeczki idealnie natomiast przełamują jej słodycz. Do tego delikatny krem, który wraz z bezą rozpływa się w ustach i mamy „Niebo na talerzu”!

Bezowy wieniec porzeczkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bezowy wieniec porzeczkowy

SKŁADNIKI

  • 4 białka,
  • 3 żółtka,
  • Owoce czarnej i czerwonej porzeczki (około 1,5- 2 szklanki),
  • 400 gram serka mascarpone,
  • 220 gram cukru drobnego do wypieków (do bezy),
  • 2 łyżki cukru drobnego do wypieków (do kremu)
  • ¾ łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • Szczypta soli
  • Dekoracja:
  • Cukier puder do posypania,
  • Świeże listki porzeczki

Sposób przygotowania:

Bezowy wieniec porzeczkowy

ETAP 1

Bezowy wieniec porzeczkowy
Białka ubijamy na sztywno

BEZA:
Do białek dodajemy szczyptę soli. Ubijamy je na sztywno. Do ubitych stopniowo , łyżka po łyżce dodajemy cukier. Bezę ubijamy ok 15 minut do całkowitego rozpuszczenia cukru. Na koniec dodajemy mąkę oraz sok z cytryny. Gotowa powinna być gęsta, błyszcząca i sztywna.

ETAP 2

Bezowy wieniec porzeczkowy
Formujemy bezę i suszymy w piekarniku

Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy 22 cm. Na okrąg łyżka po łyżce wykładamy bezę, formując wieniec. Wierzch wieńca wygładzamy, by powstało miejsce na krem.

Tak przygotowany wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Po jego włożeniu temperaturę zmniejszamy do 130°C. W tej temperaturze bezę suszymy około 70 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy. Pozostawiamy w nim bezę do całkowitego wystygnięcia.

Polecam upiec ją wieczorem i zostawić na noc.

ETAP 3

Bezowy wieniec porzeczkowy
ubijamy żółta z cukrem na puszystą masę

KREM MASCARPONE:
Żółtka z cukrem umieszczamy w garnuszku i ubijamy na parze. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić.

ETAP 4

Bezowy wieniec porzeczkowy
Serem stopniowo dodajemy do masy żółtkowej

Gotową masę żółtkową łączymy z serkiem mascarpone, dodając go partiami do masy.

ETAP 5

Bezowy wieniec porzeczkowy
na przestudzoną bezę wykładamy krem

Otrzymany krem wykładamy na przestygniętą bezę.
OWOCE:
Porzeczki przepłukujemy i dokładnie osuszamy.

Gotowe wykładamy dość grubą warstwą na krem.

Całość dekorujemy świeżymi listkami porzeczki, oprószamy cukrem pudrem i podajemy.


Tagi:

owoce tort beza