cherrycola

cherrycola

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Rurki z bitą śmietaną 5

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Rurki z ciasta pół-francuskiego z bitą śmietaną

Rurki z bitą śmietaną 5 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rurki z bitą śmietaną 5

 

 

  • KREM:
  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • cukier puder do smaku (ok 1/2 szklanki)

Sposób przygotowania:

Rurki z bitą śmietaną 5
CIASTO: W misce lub na stolnicy posiekać margarynę wraz mąką. Dodać śmietanę, żółtka, sól. Zagnieść ciasto. W razie, gdyby było zbyt klejące dodać więcej mąki. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na minimum godzinę. PO tym czasie wałkujemy ja na grubość ok 3 milimetrów. Wykrawamy paski o szerokości 3 cm i wysokości ok 7 cm. Nawijamy je na metalowe stożki, tak aby kawałeczki ciasta na siebie nachodziły. Pieczemy w 180 stopniach aż do złotego koloru. KREM: Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i przestudzoną dodajemy do śmietany ciągle mieszając. Gotową masą nadziewamy rurki za pomocą szprycy. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Rurki z bitą śmietaną 5
składniki potzrebne do przygotowania rurek
Rurki z bitą śmietaną 5
mąke posiekać z margaryną a nastepnie dodac pozostałe skladniki
Rurki z bitą śmietaną 5
rozwałkowane ciasto pokroić w paseczki i nawijac na rurki
Rurki z bitą śmietaną 5
rurki pieczemy aż do uzyskania złotego koloru a nastepnie nadziewamy kremem

Tagi:

ciasto