Sposób przygotowania:
Kokosowe koszyczki z truskawkami
Krem kokosowy:
Pół szklanki cukru i cukier waniliowy utrzeć z żółtkami. Wlać szklankę mleka, a pozostałą szklankę mleka zagotować z 1/4 szklanki cukru. Do żółtek z cukrem i mlekiem dodać mąkę tortową i ziemniaczaną i miksować na najwyższych obrotach, do momentu aż masa budyniowa będzie gładka, bez grudek. Do wrzącego mleka wlać masę. Gotować - mieszając, aż do zgęstnienia. Budyń ostudzić.
Miękkie masło zmiksować na puch (10min). Dodać po łyżce wystudzony budyń. Gdy krem będzie gładki, wsypać kokos. Wymieszać i schłodzić w lodówce do stężenia.
Koszyczki:
Z ciasta francuskiego wykroić koła, np. szklanką, będzie ok 20szt. Następnie, ciasto które pozostało, rozwałkować i podzielić na paski, tak ok 5-7cm i zawijać je by przypominały uchwyt koszyka. Koła , jak i 'paski' ułożyć na kratce, wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika do 200*C i piec ok 15min . Wystudzić po upieczeniu.
Truskawki pokroić w plasterki, winogrono na ćwiartki. Każde koło dekorować szprycą z kremem kokosowym, układać owoce a na koniec dać 'uchwyty', tak by całość wyglądała jak koszyczek.
Pół szklanki cukru i cukier waniliowy utrzeć z żółtkami. Wlać szklankę mleka, a pozostałą szklankę mleka zagotować z 1/4 szklanki cukru. Do żółtek z cukrem i mlekiem dodać mąkę tortową i ziemniaczaną i miksować na najwyższych obrotach, do momentu aż masa budyniowa będzie gładka, bez grudek. Do wrzącego mleka wlać masę. Gotować - mieszając, aż do zgęstnienia. Budyń ostudzić.
Miękkie masło zmiksować na puch (10min). Dodać po łyżce wystudzony budyń. Gdy krem będzie gładki, wsypać kokos. Wymieszać i schłodzić w lodówce do stężenia.
Koszyczki:
Z ciasta francuskiego wykroić koła, np. szklanką, będzie ok 20szt. Następnie, ciasto które pozostało, rozwałkować i podzielić na paski, tak ok 5-7cm i zawijać je by przypominały uchwyt koszyka. Koła , jak i 'paski' ułożyć na kratce, wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika do 200*C i piec ok 15min . Wystudzić po upieczeniu.
Truskawki pokroić w plasterki, winogrono na ćwiartki. Każde koło dekorować szprycą z kremem kokosowym, układać owoce a na koniec dać 'uchwyty', tak by całość wyglądała jak koszyczek.