OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Kokosowe koszyczki z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Wspaniałe efektowne ciasteczka, wyglądem przypominające koszyki. Są smaczne i ślicznie wyglądają, nie wymagają wiele pracy i czasu.

Kokosowe koszyczki z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kokosowe koszyczki z truskawkami

 

  • koszyczki:
  • opakowanie 275g ciasta francuskiego

 

  • krem kokosowy:
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 0,5l mleka
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżki mąki tortowej
  • 200g masła
  • 100-200g kokosu

 

 

Sposób przygotowania:

Kokosowe koszyczki z truskawkami
Krem kokosowy:

Pół szklanki cukru i cukier waniliowy utrzeć z żółtkami. Wlać szklankę mleka, a pozostałą szklankę mleka zagotować z 1/4 szklanki cukru. Do żółtek z cukrem i mlekiem dodać mąkę tortową i ziemniaczaną i miksować na najwyższych obrotach, do momentu aż masa budyniowa będzie gładka, bez grudek. Do wrzącego mleka wlać masę. Gotować - mieszając, aż do zgęstnienia. Budyń ostudzić.

Miękkie masło zmiksować na puch (10min). Dodać po łyżce wystudzony budyń. Gdy krem będzie gładki, wsypać kokos. Wymieszać i schłodzić w lodówce do stężenia.

Koszyczki:

Z ciasta francuskiego wykroić koła, np. szklanką, będzie ok 20szt. Następnie, ciasto które pozostało, rozwałkować i podzielić na paski, tak ok 5-7cm i zawijać je by przypominały uchwyt koszyka. Koła , jak i 'paski' ułożyć na kratce, wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika do 200*C i piec ok 15min . Wystudzić po upieczeniu.

Truskawki pokroić w plasterki, winogrono na ćwiartki. Każde koło dekorować szprycą z kremem kokosowym, układać owoce a na koniec dać 'uchwyty', tak by całość wyglądała jak koszyczek.
Kokosowe koszyczki z truskawkami
szklanką wykrawamy z ciasta francuskiego koła
Kokosowe koszyczki z truskawkami
masło miksujemy na puch przez około 10 minut
Kokosowe koszyczki z truskawkami
budyń gotujemy z żółtek, mąki ziemniaczanej i tortowej oraz z mleka
Kokosowe koszyczki z truskawkami
dodajemy wystudzony budyń po łyżce do masła