xxKatherinee

xxKatherinee

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 99]

Rurki z kremem HOMARY

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
  • KALORIE: 162
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam ciasto francuskie i wypieki z niego. I na słodko i na słono. Mimo, że rurki z kremem są dość kaloryczne idealnie sprawdzą się w zimowe długie wieczory na poprawę nastroju.

Rurki z kremem HOMARY

Składniki:

Rurki z kremem HOMARY

 

  • 40dag dobrego ciasta francuskiego
  • 1 jajko do posmarowania
  • 2 białka z jajek
  • szczypta soli
  • 12dag drobnego cukru
  • cukier puder do posypania lub cukier gruboziarnisty

 

  • potrzebny sprzęt: blaszane rurki do pieczenia

Sposób przygotowania:

Rurki z kremem HOMARY
Płaty ciasta francuskiego kroję na paski o szerokości ok. 3cm. Smaruję je rozbełtanym jajkiem. Paski nawijam spiralnie na blaszane rurki tak, aby powstały 3 waratwy. Blache wykładam papierem do pieczenia, układam na niej rurki, wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 190stop. C i piekę ok. 15min, aż się zarumienią. Kiedy ostygną, zsuwam delikatnie z metalowych rurek. Ubijam białka ze szczyptą soli i 4g cukru. Pozostały cukier rozpuszczam w rondelku z 4 łyżkami wody. Kiedy będzie ciepły, powoli dodaję pianę z białek. Masę ubijam mikserem, aż zupełnie wystygnie. Gotowy krem przekładam do rękawa cukierniczego z długą i szeroką końcówką. Krem wyciskam do rurek. Wierzch gotowych rurek posypuję cukrem pudrem lub gruboziarnistym cukrem. Jeszcze gorące podaje na stół.