Sposób przygotowania:
Domowe rurki z krememWykonanie :
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i margarynę i dokładnie siekamy nożem. Dodajemy cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia i żółtka, zagniatamy ciasto, jeżeli jest zbyt suche dodajemy śmietany. Gotowe ciasto odkładamy do lodówki na noc.
Po tym czasie rozwałkowujemy na cienkie placki, kroimy w paski szerokości około 1,5-2 cm.
Paseczki ciasta owijamy wokół natłuszczonych metalowych rurek-foremek tak aby ciasto zachodziło na siebie.
Przygotowane ciastka smarujemy białkiem i posypujemy cukrem.
Pieczemy w 180°C aż się zrumienią.
Jeszcze letnie rurki delikatnie zdejmujemy z foremek.
Przygotowujemy krem:
Jajka i żółtka ucieramy do białości z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy obydwie mąki i 1 szkl. mleka. Wszystko dokładnie ucieramy aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka dodajemy masę jajeczną. Gotujemy aż zgęstnieje + jeszcze 2-3 min. cały czas mieszając. Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy na puszysto a następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu i ucieramy. Czynność powtarzamy do wykorzystania całego budyniu.
Gotowy krem przekładamy do szprycy i nabijamy nim wystudzone rurki.
SylaUla