eluchap

eluchap

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Rurki z kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Rurki z kremem Polecam dobre na każde przyjęcie

Rurki z kremem

Składniki:

Rurki z kremem

 

 

  • Krem:
  • 4 białka
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka octu
  • szczypta kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania:

Rurki z kremem
Ciasto: Margarynę siekamy z mąką. Żółtka mieszamy ze śmietaną, dodajemy szczyptę soli, wlewamy do mąki i siekamy nożem na koniec zagniatamy. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Ciasto wałkujemy na cienko i kroimy długie paski, zawijamy na metalowe rurki. Wierz smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w temp. 200 stopni, przez 15minut Upieczone, zimne rurki uzupełniamy kremem.Krem: Wodę z cukrem gotujemy do rozpuszczenia pod przykryciem . Pod koniec gotowania dodajemy ocet. Białka ubijamy na sztywno,najlepiej w metalowej misce. Gorący syrop wlewamy powoli do białek i ubijamy na parze(garnek z gorącą wodą, woda musi lekko się gotować)na sztywny puszysty krem. Na koniec ubijania dodajemy kwasek cytrynowy. Elżbieta PawelecWyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, wyłącznie do celów marketingowo-promocyjnych. Elżbieta Pawelec