ciotka

ciotka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 16]

Ryba po afrykansku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ognista ryba na ostro i czerwono. I do tego z piekarnika.

Ryba po afrykansku

Składniki:

Ryba po afrykansku

 

  • Proporcje na 4 osoby:
  • 1 kg filetow z dorsza lub innej bialej ryby
  • 3 duze cebule, obrane i pokrojone w plasterki
  • 2 lyzki oleju
  • kilka swiezych papryczek chili lub 1 Scotch bonnet
  • 3 zabki czosnku
  • 4 sredniej wielkosci pomidory
  • 1/4 szklanki bialego octu winnego
  • 1/2 lyzeczki sproszkowanego kardamonu
  • 1/2 lyzeczki nasion kminu rzymskiego
  • 1/2 lyzeczki soli

Sposób przygotowania:

Ryba po afrykansku
Najlepiej uzyc naczynia z przykrywka ze szkla zaroodpornego - powszechnie dostepne i bardzo w kuchni przydatne.
1) Nagrzac piekarnik do 160 C.
2) Na patelni zeszklic na oleju pokrojona cebule. Rybe ulozyc w naczyniu do pieczenia, na filety wylozyc podsmazona cebule.
3) Przyprawy (poza octem i pomidorami) utluc i rozetrzec w mozdziezu. Pomidory i ocet wlozyc do blendera, dodac zmiazdzone przyprawy, dokladnie zmiksowac.
4) Otrzymanym sosem polac rybe z cebula, nakryc pokrywa i dusic w piekarniku ok. 30 minut.
Podawac z ryzem kokosowym, wzbogaconym garscia rodzynek.

Tagi:

ryba ryby