Sposób przygotowania:
Szczupak smażony w głębokim olejuryba
Na początek przygotować rybę tj. oczyścić ją, dokładnie umyć i pokroić na potrzebne nam kawałki. Następnie osuszyć na durszlaku.
Jak już ryba ociekła z nadmiaru wody, w której była myta przełożyć ją do miski, posolić i dokładnie wymieszać, aby sól przeszła w każdy kawałek ryby.
Następnie wsypać mąkę i podrzucając miską doprowadzić do tego, aby każdy kawałek przygotowanej ryby był dokładnie pokryty mąką.
ryba
Gdy mamy już przygotowaną rybę na dużą patelnię wlać olej. Następnie rozgrzać go lekko i ułożyć na nim wszystkie kawałki przygotowanej ryby.
Smażyć na średnim ogniu z obu stron do uzyskania złotego koloru. Ryby nie smażyć na dużym ogniu ponieważ będzie się przypalać, a w środku będzie wtedy surowa.