Agnieszka 72

Agnieszka 72

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Szczupak smażony w głębokim oleju

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 50
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Macie ochotę na świeżą smażoną rybę? Zapraszam na szczupaka smażonego tradycyjnie czyli posolonego i oprószonego mąką. Taki jest najsmaczniejszy.

Szczupak smażony w głębokim oleju

Składniki:

Szczupak smażony w głębokim oleju

ryba

  • 820 g świeżego lub mrożonego szczupaka,
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 3/4 szklanki oleju (w zależności od wielkości patelni)

Sposób przygotowania:

Szczupak smażony w głębokim oleju

ryba

Ryba szczupak smażona w głębokim oleju

Na początek przygotować rybę tj. oczyścić ją, dokładnie umyć i pokroić na potrzebne nam kawałki. Następnie osuszyć na durszlaku.

Jak już ryba ociekła z nadmiaru wody, w której była myta przełożyć ją do miski, posolić i dokładnie wymieszać, aby sól przeszła w każdy kawałek ryby.

Następnie wsypać mąkę i podrzucając miską doprowadzić do tego, aby każdy kawałek przygotowanej ryby był dokładnie pokryty mąką.

ryba

Ryba szczupak smażona w głębokim oleju

Gdy mamy już przygotowaną rybę na dużą patelnię wlać olej. Następnie rozgrzać go lekko i ułożyć na nim wszystkie kawałki przygotowanej ryby.

Smażyć na średnim ogniu z obu stron do uzyskania złotego koloru. Ryby nie smażyć na dużym ogniu ponieważ będzie się przypalać, a w środku będzie wtedy surowa.


Tagi:

dania