Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Śledzie w majonezie z pieczarkami i ogórkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie śledzie można przygotować na kolację i podać ze świeżym pieczywem. Mogą też być sałatką imprezową i podać z wędliną. Polecam.

Śledzie w majonezie z pieczarkami i ogórkami

Składniki:

Śledzie w majonezie z pieczarkami i ogórkami

Składniki:

  • 3 spore płaty śledzi (u mnie takie ze słoika z zalewy)
  • 20 dag marynowanych pieczarek
  • 2 średnie ogórki konserwowe
  • 4 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • szczypiorek według uznania
  • natka pietruszki według uznania

Sposób przygotowania:

Śledzie w majonezie z pieczarkami i ogórkami
1. Śledzie wyjmujemy z zalewy, osączamy je dokładnie na sicie lub na papierowym ręczniku, kroimy w kostkę. Tak samo postępujemy z ogórkami i pieczarkami.

2. Do pokrojonych składników dodajemy majonez i musztardę według uznania, mieszamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy posiekanego szczypiorku i natki pietruszki, mieszamy. Tak wykonane śledzie wkładamy do lodówki do schłodzenia.

3. Przed podaniem śledzie posypujemy zieleniną. Podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Z tej receptury wychodzi 4 porcje.

Najlepiej smakują ze świeżym pieczywem.