WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1754]

Szczupak smażony w dzwonkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szczupak marynowany w przyprawach i cebuli przez noc a następnie usmażony na pateln w panierce z mąki i bułki tartej.

Szczupak smażony w dzwonkach

Składniki:

Szczupak smażony w dzwonkach

 

Sposób przygotowania:

Szczupak smażony w dzwonkach

ETAP 1:

Szczupaka oskrobać, odciąć głowę i ogon i sprawić. Pokroić go w nieduże dzwonka. Dokładnie umyć i osuszyć. Każdy kawałek skropić sokiem z cytryny a następnie oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Przełożyć dzwonka do miski.

Cebule (1-2 w zależności od wielkości ryby) obrać i pokroić w półplasterki. Obłożyć nimi rybę. Miskę przykryć szczelnie i odstawić do zamarynowania na min. kilka godzin.

Mąkę wymieszać z bułką tartą. Olej rozgrzać na patelni. Rybę panierować w mące z bułką i układać na gorącym tłuszczu. Smażyć kilka minut na złoty kolor. Wykładać na ręcznik papierowy.

Podawać np. ziemniakami i surówką.


Tagi:

szczupak dania