Sposób przygotowania:
Szczupak smażony w dzwonkachETAP 1:
Szczupaka oskrobać, odciąć głowę i ogon i sprawić. Pokroić go w nieduże dzwonka. Dokładnie umyć i osuszyć. Każdy kawałek skropić sokiem z cytryny a następnie oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Przełożyć dzwonka do miski.
Cebule (1-2 w zależności od wielkości ryby) obrać i pokroić w półplasterki. Obłożyć nimi rybę. Miskę przykryć szczelnie i odstawić do zamarynowania na min. kilka godzin.
Mąkę wymieszać z bułką tartą. Olej rozgrzać na patelni. Rybę panierować w mące z bułką i układać na gorącym tłuszczu. Smażyć kilka minut na złoty kolor. Wykładać na ręcznik papierowy.
Podawać np. ziemniakami i surówką.