Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1620]

Zupa z warzywami, makaronem i kaszą jęczmienną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ta zupa wyszła mi gęsta i sycąca. Bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu. Warzywa przesmażone na maśle mają więcej aromatu, ostatnio prawie wszystkie zupy gotuję w ten sposób. Do warzyw dodałam kaszę jęczmienną i makaron.

Zupa z warzywami, makaronem i kaszą jęczmienną

Składniki:

Zupa z warzywami, makaronem i kaszą jęczmienną

Składniki:

  • 1 duża marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • kawałek selera
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 2 garście makaronu typu muszelki
  • 1 płaska łyżka masła lub margaryny
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • natka pietruszki według uznania
  • koperek według uznania
  • bulion warzywny

Sposób przygotowania:

Zupa z warzywami, makaronem i kaszą jęczmienną
1. Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy. Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozgrzewamy masło lub margarynę, wrzucamy warzywa i chwilę przesmażamy cały czas mieszając. Uważamy, żeby warzyw nie przypalić. Następnie warzywa zalewamy bulionem i gotujemy aż będą takie pół miękkie, wtedy dodajemy makaron i kaszę. Gotujemy do miękkości wszystkich składników. W razie potrzeby dolewamy bulionu, tak żeby było przynajmniej dwa litry zupy.

2. Na koniec zupę przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy koperek i natkę pietruszki drobno pokrojone.

3. Zupę podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Z tej receptury wychodzi 4 porcje.

Należy pamiętać, że gdy zupa dłużej postoi do zgęstnieje, można wtedy dolać bulionu.