Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1620]

Śledzie na zimno z cebulą i pomidorami suszonymi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste i pyszne w wykonaniu śledzie z aromatyczną i miękką cebulką, suszonymi pomidorami i bakaliami. Idealne na imprezę, przystawkę, przekąskę.

Śledzie na zimno z cebulą i pomidorami suszonymi

Składniki:

Śledzie na zimno z cebulą i pomidorami suszonymi

Składniki:

  • 3 duże cebule
  • 3 spore płaty śledzi ( u mnie takie ze słoika z zalewy )
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
  • 6 sztuk suszonych pomidorów
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • 1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory
  • olej do smażenia
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Śledzie na zimno z cebulą i pomidorami suszonymi
1. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i dusimy do miękkości często mieszając. Gdy cebula będzie miękka dodajemy pomidory suszone pokrojone w paski, koncentrat pomidorowy, rodzynki i żurawinę, wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, cukrem i przyprawą suszonymi pomidorami. Studzimy.

2. Śledzie wyjmujemy z zalewy, osączamy je na sicie lub na papierowym ręczniku, kroimy w kostkę lub paski. Następnie dodajemy do przestudzonej cebuli i dokładnie mieszamy. Śledzie wkładamy do lodówki do schłodzenia i żeby się przegryzły.

3. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Z tej receptury wychodzi 4 porcje.

Najlepiej smakują ze świeżym pieczywem.