BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Szczupak smażony po mojemu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam szczupaka smażonego w mojej wersji. Szczupak obłożony warzywami ,skropiony cytryną i pozostawiony na noc w lodówce.Smakuje wyśmienicie.

Szczupak smażony po mojemu

Składniki:

Szczupak smażony po mojemu

 

  • szczupak 1 szt,
  • cebula 1 szt,
  • marchewka
  • seler 1/2 szt,
  • przyprawa do ryb,
  • sól do smaku,
  • pieprz mielony,
  • olej do smażenia + 2 łyżki masła
  • mąka do panierowania + 2 łyżki bułki tartej drobno mielonej,

 

Sposób przygotowania:

Szczupak smażony po mojemu
Szczupaka oczyścić,opłukać, głowę i ogon odciąć, resztę ryby pokroić w mniejsze kawałki.

Warzywa obrać. 

Marchewkę pokroić w plasterki, seler w mniejsze kawałki, cebulę w piórka.

Rybę oprószyć przyprawą do ryb,pieprzem oraz lekko solą. 

Skropić sokiem z cytryny i obłożyć warzywami. 

Zostawiłam pod przykryciem na całą noc w lodówce.

Na patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła.

Każdy kawałek rybki obtoczyć w mące z dodatkiem niewielkiej ilości tartej bułki i smażyć na złoty kolor z obu stron.

Usmażoną rybkę można jeszcze przełożyć plasterkami masła.

Podawać z plasterkami cytryny.

Tagi:

danie ryba