Martyna239

Martyna239

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Ryba w jogurcie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ryba w jogurcie z cebulką

Ryba w jogurcie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ryba w jogurcie

 

  • 3-4 płaty rybne (ja najczęśćiej kupuję mirunę, albo tilapię)
  • 3/4 dużego jogurtu naturalnego
  • 1-2 cebule (w zależności od wielkości)
  • oliwa do smażenia
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki lub curry
  • 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
  • sól, cytryna do smaku

Sposób przygotowania:

Ryba w jogurcie
Umytą i osuszoną rybę pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z jogurtem i odstawić na około pół godziny. Jedną cebulę zmiksować, wymieszać z imbirem i papryką (lub curry). Drugą cebulę pokroić w piórka i usmażyć na oliwie na złoto. Następnie dodać zmiksowaną cebulę z przyprawami i smażyć razem około 3 minuty. Dodać rybę wraz z zalewą jogurtową i dusić na wolnym ogniu około 15 min., doprawić do smaku solą. Podawać z plasterkiem cytryny. Można też udekorować natką pietruszki.
Ryba w jogurcie
Cebulkę smażymy na złoo i dodajemy do niej drugą zmiksowaną z przyprawami.
Ryba w jogurcie
Dodajemy kawałki ryby razem z zalewą jogurtową.
Ryba w jogurcie
Wszystko razem dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem.