Sposób przygotowania:
Ryba zapiekana pod cebulowo-serową pierzynką
Filety rybne oprószyć solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawić na ok 1 godzinkę. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Następnie pokrojonę cebulę przesmażyć na oleju tak aby zmiękła ale nie zrumieniła sie za bardzo, doprawić tymiankiem.
Przyprawione wcześniej filety rybne pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko skropić olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i zapiekać ok 15-20 minut, funkcja termoobieg. Następnie blaszkę wystawić z piekarnika.
Na podpieczonych kawałkach ryby ułożyć podsmażoną cebulkę. Na wierzchu posypać startym serem. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać kolejne 10 minut, aż ser się rozpuści.
Gotową rybkę podałam z ziemniakami i surówka z kiszonej kapusty ze śmietaną.
Przyprawione wcześniej filety rybne pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko skropić olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i zapiekać ok 15-20 minut, funkcja termoobieg. Następnie blaszkę wystawić z piekarnika.
Na podpieczonych kawałkach ryby ułożyć podsmażoną cebulkę. Na wierzchu posypać startym serem. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać kolejne 10 minut, aż ser się rozpuści.
Gotową rybkę podałam z ziemniakami i surówka z kiszonej kapusty ze śmietaną.