MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Ryba zapiekana w warzywach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

To danie jest doskonałą alternatywą dla ryby po grecku. Sprawdzi się na stole świątecznym czy sylwestrowym, a także na domowych przyjęciach czy piątkowym obiedzie.

Ryba zapiekana w warzywach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba zapiekana w warzywach

 

  • 1/2 kg filetów rybnych (np. dorsz, morszczuk)
  • 3 papryki czerwone
  • 2 papryki żółte
  • 1 duży por
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • ok. 50g sera żółtego
  • Ew. sól i pieprz do smaku
  • 3-4 łyżki śmietany 30%

 

Sposób przygotowania:

Ryba zapiekana w warzywach
Filety rybne myjemy, oprószamy delikatnie solą i pieprzem, panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym. Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, szklimy posiekany por, dorzucamy pokrojone w paseczki papryki i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Przyprawiamy, dodajemy koncentrat, wlewamy śmietanę, mieszamy i smażymy jeszcze 3 minuty bez przykrywki. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy usmażonymi filetami, pokrywamy warstwą duszonych warzyw i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w 180 stopniach do rozpuszczenia się sera (10-15 minut). Podajemy na zimno lub na gorąco.
Ryba zapiekana w warzywach
Opanierowane filety smażymy na zloty kolor
Ryba zapiekana w warzywach
Pory i papryki dusimy do miękkości i przyprawiamy
Ryba zapiekana w warzywach
W naczyniu żaroodpornym układamy usmażoną rybę
Ryba zapiekana w warzywach
Pokrywamy warzywami i posypujemy startym serem