agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Ryba zapiekana po hiszpańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zupełnie inna odmiana zapiekanej rybki. Pysznie!

Ryba zapiekana po hiszpańsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba zapiekana po hiszpańsku

 

  • dorsz 2 kostki
  • pomidory w puszce 1 puszka
  • cebula 1/2 szt
  • sangria 50 ml
  • oliwki 5 szt
  • pomidory suszone 4 plastry
  • czosnek marynowany 5 ząbków
  • imbir marynowany 4 plastry
  • cytryna 1 plaster
  • parmezan tarty 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Ryba zapiekana po hiszpańsku

Do przepisu użyłam pokrojonych pomidorów z puszki w sosie własnym. Połowę sosu przelewamy do żaroodpornego naczynia. Układamy na nim oprószoną solą i pieprzem rybę. . Polewamy winem sangria( można ominąć). Cebulę obieramy z wierzchniej warstwy i kroimy w piórka. Układamy na rybie. Następnie dodajemy odsączone z zalewy oliwki, pomidory suszone, imbir w plastrach oraz marynowany czosnek Na wierzch wylewamy pozostałe pomidory. Układamy plaster cytryny. Zapiekać 20 minut w temp 180 stopni. Po tym czasie całość posypać tartym parmezanem i zapiekać kolejne 20 minut. Smacznego:)


Zobacz jak przygotować zdrową Rybę zapiekaną w szpinaku >>>

Ryba zapiekana po hiszpańsku
na dno żaroodpornego naczynia wyłożyć połowę pomidorów i ułożyć rybę.
Ryba zapiekana po hiszpańsku
cebulę obieramy z wierzchniej warstwy i kroimy w piórka układamy na rybie
Ryba zapiekana po hiszpańsku
dodajemy oliwki, imbir, czosnek oraz suszone pomidory
Ryba zapiekana po hiszpańsku
polewamy pozostałymi pomidorami a na wierzchu układamy plaster cytryny

Tagi:

tarta