migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Łazanki z kapustą i kiełbasą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Pyszne i sycące danie w wersji dla mięsożerców, bo z dodatkiem kiełbasy. Danie jest bardzo proste i tanie. Można je wzbogacić o pieczarki, a kiełbasę zastąpić wędzonym boczkiem.

Łazanki z kapustą i kiełbasą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łazanki z kapustą i kiełbasą

 

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 400 g dobrej cienkiej wiejskiej kiełbasy
  • 250 g makaronu łazanki
  • 1 duża cebula
  • 2-3 listki laurowe
  • 4-5 ziarenek angielskiego ziela
  • olej
  • sól,pieprz
  • woda

Sposób przygotowania:

Łazanki z kapustą i kiełbasą
Kiszoną kapustę przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna to dwa razy. Następnie kapustę pokroić i przełożyć do garnka. Zalać wodą, dodać listki laurowe i angielskie ziele oraz odrobinę soli i pieprzu.
 Gotować aż kapusta będzie miękka. Ugotowaną kapustę odcedzić z nadmiaru wody i odstawić. Cienką kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę. 

Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju i zeszklić pokrojoną cebulę. Następnie dodać pokrojoną kiełbasę. Wszystko razem smażyć aż kiełbasa ładnie się przyrumieni.

Łazanki ugotować al'dente. Do podsmażonej kiełbasy z cebulą dodać ugotowaną wcześniej kapustę oraz łazanki. 

Dokładnie wymieszać, wszystko razem podgrzać, doprawić do smaku sola i pieprzem.  
Łazanki z kapustą i kiełbasą
Kiszoną kapustę przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna to dwa razy.
Łazanki z kapustą i kiełbasą
Cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię
Łazanki z kapustą i kiełbasą
Następnie dodać pokrojoną kiełbasę. Wszystko razem smażyć aż kiełbasa ładnie się przyrumieni.
Łazanki z kapustą i kiełbasą
Łazanki ugotować al'dente. Do podsmażonej kiełbasy z cebulą dodać ugotowaną wcześniej kapustę oraz łazanki.