Ryba zapiekana z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Szybka w przygotowaniu, dzięki marchewce naturalnie słodka zapiekana ryba. Zasmakuje małym i dużym smakoszom.

Ryba zapiekana z marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba zapiekana z marchewką

 

  • 2 duże filety z białej ryby (u mnie miruna patagońska)
  • 2 średnie marchewki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ok. 50 g żółtego sera
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól

Sposób przygotowania:

Ryba zapiekana z marchewką
Rybę umyć i pokroić na kawałki dowolnej wielkości (jeśli jest zamrożona, to najpierw ją odmrozić). Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek, po czym ułożyć w nim kawałki ryby. Dokładnie oprószyć solą, następnie pokryć całość startą marchewką, posiekaną natką pietruszki i drobno startym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 20 minut.
Ryba zapiekana z marchewką
Kawałki ryby układamy w naczyniu żaroodpornym
Ryba zapiekana z marchewką
Oprószamy solą i pokrywamy startą marchewką
Ryba zapiekana z marchewką
Na marchewkę równomiernie wysypujemy posiekaną natkę
Ryba zapiekana z marchewką
Na koniec starty ser i do piekarnika na 20 minut