Rydze smażone z natką pietruszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny sos z rydzów i pietruszki

Rydze smażone z natką pietruszki

Składniki:

Rydze smażone z natką pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Rydze smażone z natką pietruszki
Przygotowanie: Rydze bardzo dokładnie oczyść,przytnij trzonki ostrym nożem,umyj krótko pod zimną bieżącą wodą.Kapelusze starannie osącz na sicie i osusz na kuchennym papierowym ręczniku.Czosnek obierz,opłucz,drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Na patelni mocno rozgrzej masło,uważając przy tym,aby się nie przypaliło.Połóż na patelnię przygotowane rydze blaszkami do góry.Smaż kilka minut,aż będą rumiane,co jakiś czas mieszając.Następnie grzyby przewróć i posyp rozdrobnionym czosnkiem. Smaż jeszcze kilka minut,aby się równomiernie przyrumieniły z obu stron.Gdy powstały w czasie smażenia sos całkowicie się odparuje,rydze oprósz solą i szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu.Podawaj posypane drobno posiekaną natką pietruszki.

Tagi:

rydze grzyby