mariwanna

mariwanna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Ryż na mleku z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dziś urządziłam sobie dzień dziecka i na śniadanie ugotowałam ryż na mleku. Do tego sos truskawkowy i łyżką jogurtu - ależ pysznie wyszło!

Ryż na mleku z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryż na mleku z truskawkami

 

  • 200ml mleka
  • 50g ryżu jaśminowego (lub zwykłego długoziarnistego)
  • odrobina ziarenek z laski wanilii (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • 1 szklanka mrożonych truskawek
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • wiórki kokosowe lub prażone płatki migdałowe do posypania

Sposób przygotowania:

Ryż na mleku z truskawkami
Ryż przepłukałam w zimnej wodzie. Mleko zagotowałam, dodałam ziarenka wanilii i cukier (opcjonalnie), wsypałam ryż, gotowałam na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonął mleko i stał się miękki. Truskawki podgrzałam w rondelku, aż puściły sok i stały się miękkie. Ryż podałam na ciepło z truskawkami, jogurtem, posypany kokosem lub płatkami migdałów. Smacznego!
Ryż na mleku z truskawkami
Ryż na mleku z truskawkami - mleko i ryż
Ryż na mleku z truskawkami
Ryż na mleku z truskawkami - gotuję do miękkości
Ryż na mleku z truskawkami
Ryż na mleku z truskawkami - truskawki mrożone
Ryż na mleku z truskawkami
Ryż na mleku z truskawkami - pyszne śniadanie

Tagi:

ryż truskawki