grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Waniliowy ryż na mleku z nutką cynamonu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ryż na mleku aromatyzowany wanilią, cynamonem i skórką z cytryny, przepysznym i uwielbianym deserem przez dzieci, ale również przez dorosłych.

Waniliowy ryż na mleku z nutką cynamonu Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Waniliowy ryż na mleku z nutką cynamonu

Na 4 porcje

Sposób przygotowania:

Waniliowy ryż na mleku z nutką cynamonu

Przygotowanie ryżu

Waniliowy ryż na mleku z nutką cynamonu
Gdy podczas gotowania ryż będzie za suchy, możemy dolać kilka łyżek gorącego mleka.

W garnuszku podgrzewamy mleko z dodatkiem laski cynamonu. Do podgrzanego mleka dodajemy skórkę z cytryny, cukier oraz ziarenka wanilii wraz z laską wanilii. Mleko zagotowujemy mieszając co jakiś czas. Do gotującego się mleka dosypujemy ryż. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok. 25-30 minut, mieszając od czasu do czasu.

Podawanie ryżu

Z ugotowanego ryżu wyjmujemy laskę wanilii i cynamonu. Ryż na mleku przekładamy do 4 mniejszych miseczek. Dekorujemy otartą skórką z cytryny oraz oprószamy cynamonem.


Tagi:

ryż cynamon