Elexis

Elexis

Szef Kuchni
[Przepisów: 40]

Ryż na mleku z jabłkami i jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ryż na mleku to świetna propozycja śniadaniowa zarówno dla małych jak i dużych.

Ryż na mleku z jabłkami i jagodami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ryż na mleku z jabłkami i jagodami

 

Sposób przygotowania:

Ryż na mleku z jabłkami i jagodami
Do garnuszka wlewamy mleko i wsypujemy ryż (bez torebek). Dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy. Ryż gotujemy często mieszając, gdy zajdzie taka potrzeba, dolewamy mleka. W tym czasie jabłka obieramy i kroimy w dość duże kawałki. Gotujemy je w rondelku (można dodać odrobinę wody żeby się nie przypaliły), jeżeli są zbyt kwaśne, dodajemy cukru. Doprawiamy cynamonem. Gdy ryż jest już miękki, podajemy go z ugotowanymi jabłkami i ze świeżymi jagodami. Smacznego!
Ryż na mleku z jabłkami i jagodami
Jabłka możemy przysmażyć na patelni - będą gotowe szybciej niż podczas gotowania