Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ryż na słodko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ugotowany ryż podgrzewany z jajkiem, cukrem waniliowym i śmietanką, podany z serkiem waniliowym i bitą śmietaną.

Ryż  na  słodko Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryż na słodko

 

  • 1 torebka ryżu
  • sól do smaku
  • 1 jajko
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 32 g cukru waniliowego
  • 150 g serka waniliowego
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ryż na słodko
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, wysypać z woreczka. Jajko rozbełtać. Dodać do niego cukier waniliowy i 1/3 śmietany, dokładnie wymieszać. Do jajecznej masy dodać ugotowany ryż. Wszystko wymieszać i podgrzewać na średnim ogniu kilka minut, cały czas mieszając. Jak masa wyraźnie zgęstnieje, przestudzić ją i rozłożyć do pucharków. Resztę śmietany ubić na sztywno. Dodać do niej serek, kakao i cukier puder, dokładnie wymieszać. Masę rozłożyć na ryżu. Podawać od razu po przygotowaniu.
Ryż  na  słodko
Ugotowany odcedzony i wysypany z woreczka ryż.
Ryż  na  słodko
Ugotowany ryż dodany do roztrzepanego jajka wymieszanego z cukrem waniliowym i śmietaną.
Ryż  na  słodko
Przestudzona masa ryżowa rozłożona do pucharków.
Ryż  na  słodko
Kakao cukier puder i serek waniliowy dodane do ubitej śmietany.

Tagi:

ryż jajko jajka