kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Ryż na słodko wg kasperki2

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

ryż może być podany jako danie główne lub przekąska

Ryż na słodko wg kasperki2 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ryż na słodko wg kasperki2

 

Sposób przygotowania:

Ryż na słodko wg kasperki2
Ryż biały gotujemy na pół twardo, odsączamy i studzimy. Jak wystygnie dodajemy opakowanie śmietany i mieszamy dokładnie aż powstanie jedna masa, dodając na koniec rodzynki. Kwadratową formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na spód kładziemy 1/2 porcji ugotowanego i wystudzonego ryżu z rodzynkami. Na to nakładamy pokrojone w paski morele i daktyle. Przykrywamy drugą warstwą ryżu. Na m wierzch sypiemy cynamon. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 30 min w temperaturze 160*C bez termoobiegu. Smacznego
Ryż na słodko wg kasperki2
Etap 1 - ugotowany i wystudzony ryż łączymy ze śmietaną i rodzynkami
Ryż na słodko wg kasperki2
Etap 2 - wykładamy 1 warstwę na kwadratową blaszkę i kładziemy resztę bakalii
Ryż na słodko wg kasperki2
Etap 3 - układamy kolejną warstwę, posypujemy cynamonem i zapiekamy

Tagi:

ryż tarta