przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Ryż na słodko - z czekoladą i kokosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Polecam na szybkie śniadanie lub słodziutki podwieczorek

Ryż na słodko - z czekoladą i kokosem

Składniki:

Ryż na słodko - z czekoladą i kokosem

 

  • 150 g ryżu
  • 1,5 tabliczki czekolady mlecznej, lub 1 tabliczka gorzkiej :)
  • 1 łyżka masła
  • 600 ml mleka
  • 2 łyżki śmietany
  • mnie prym wiodły wiórki kokosowe w jednym przypadku, zaś przypadek numer dwa wolał płatki migdałów

Sposób przygotowania:

Ryż na słodko - z czekoladą i kokosem
Ryż płuczemy. Mleko zagotowujemy i zagotowujemy i wsypujemy do niego ryż. Gotujemy ryż w mleku do miękkości, około 25 minut, bez przykrywki. Następnie dodajemy do ryżu masło i czekoladę. Po chwili zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy śmietanę. Przekładamy do mniejszych miseczek. Dekorujemy ulubionymi bakaliami. Możemy podawać na ciepło, lub po schłodzeniu jako zimny deser.

Tagi:

ryż czekolada