marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ryż na sypko.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Wlać trochę oleju na patelnię,wsypać odważoną część ryżu,aby się zeszklił.Zamieszać i zalać 1-2 szklankami wody,aby zakryła ryż,dodać kurkum

Ryż na sypko.

Składniki:

Ryż na sypko.

 

  • 200 g.ryżu długoziarnistego,
  • olej do smażenia,
  • 1-2 szklanki wody,aby zakryła ryż,
  • kurkuma.

Sposób przygotowania:

Ryż na sypko.
Wlać trochę oleju na patelnię,wsypać odważoną część ryżu,aby się zeszklił.Przemieszać go od czasu do czasu,potem zalać wodą,tyle
aby zakryła ryż lub było jej na równi z ryżem.Potrzymać na małym ogniu pod pokrywką,aby ryż wchłonął wodę.Pod koniec wsypać płaską łyżkę kurkumy do smaku i w celu uzyskania koloru lekko żół-
-tawego.Jak woda wchłonie się całkiem w ryż,znaczy to,że jest gotowy do spożycia.

Tagi:

ryż