Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Ryż po chińsku na szybko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ryż z warzywami i kurczakiem z gotową przyprawą- z serii "darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby"- niemniej pyszny :)

Ryż po chińsku na szybko Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ryż po chińsku na szybko

 

  • 1 szklanka ryżu
  • 30 dag mięsa z kurczaka (piersi lub udek bez skórki i kości)
  • 1 średnia marchew
  • 10 cm białej części pora
  • 1/2 małej cebuli
  • 1/2 pomarańczowej papryki
  • 10 cm małej cukinii
  • 1/2 kostki rosołowej
  • olej rzepakowy
  • fix do ryżu po chińsku
  • sól
  • chili

Sposób przygotowania:

Ryż po chińsku na szybko
Ryż gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. W tym samym czasie czyścimy mięso i kroimy je w małe paseczki. Kostkę rosołową mieszamy z kilkoma łyżkami oleju i pastą zalewamy mięso. Dokładnie mieszamy i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Marchew i cebulę obieramy, wszystkie warzywa myjemy. Cebulę kroimy w kostkę, por w talarki, paprykę w paski a marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię przecinamy wzdłuż na 2 części, wydrążamy miąższ i następnie kroimy w małą kosteczkę. Warzywa dodajemy do mięsa i razem chwilę smażymy. Ryż odcedzamy, dosypujemy do pozostałych składników. Fix mieszamy z 1/5 szklanki wody, zalewamy ryż z warzywami i kurczakiem, doprawiamy do smaku chili.
Ryż po chińsku na szybko
czyścimy mięso i kroimy je w małe paseczki. Kostkę rosołową mieszamy z kilkoma łyżkami oleju i pastą zalewamy mięso. Dokładnie mieszamy i podsmażamy na rozgrzanej patelni.
Ryż po chińsku na szybko
Marchew i cebulę obieramy, wszystkie warzywa myjemy. Cebulę kroimy w kostkę, por w talarki, paprykę w paski a marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię przecinamy wzdłuż na 2 części, wydrążamy miąższ i następnie kroimy w małą kosteczkę.
Ryż po chińsku na szybko
Warzywa dodajemy do mięsa i razem chwilę smażymy. Ryż odcedzamy, dosypujemy do pozostałych składników.