agnsto

agnsto

Kucharz
[Przepisów: 12]

ryż po chińsku wg agnsto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo smaczny dodatek do potraw:)

ryż po chińsku wg agnsto

Składniki:

ryż po chińsku wg agnsto

 

  • 1,5 szklanki ryż,
  • 0,5 kilogramów marchew,
  • 1 szklanka olej roślinny,
  • 3 szklanki bulion,
  • 1 sztuka por,
  • curry

Sposób przygotowania:

ryż po chińsku wg agnsto
Ryż namoczyć 1 godzine w wodzie. Po namoczeniu odcedzić i osuszyć na ściereczce. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Rozgrzać 0.5 szkl. oleju, wsypać ryż, smażyć 2 - 5 minut ciągle mieszając na patelni. Następnie rozgrzać pozostały olej i podsmażyć startą marchew przez około 2 - 5 minut, ciągle mieszając. Przygotować 3 szklanki bulionu - wsypać podsmażony ryż i marchew, dodać pokrojonego pora, dodać przyprawy, posolić, dodać magi, zagotować krótko i przelać do żaroodpornego naczynia i zapiekać około 30 minut w piekarniku(gdy ryż nie bedzie jeszcze miekki można zapiekac dluzej). Podawać do potraw miesnych. Idealnie do tego pasuje sos pieczarkowy, surówka i białe mięso.

Tagi:

ryż