bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Ryż z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo fajny i ciekawy pomysł. polecam

Ryż z bitą śmietaną

Składniki:

Ryż z bitą śmietaną

 

  • sól i wanilia do smaku, 3—4 dag cukru, 100 ml śmietanki kremowej, 2 dag cukru

Sposób przygotowania:

Ryż z bitą śmietaną
Ryż opłukać w ciepłej wodzie, zalać dużą ilością wrzącej wody i gotować 2 minuty, potem odcedzić, zalać wrzącym mlekiem, do¬dać masło, sól i drobno pokrajaną wanilię, zamieszać i gotować 15 minut na płycie ochronnej pod przykryciem. Następnie ryż wymieszać z cukrem, wyłożyć do okrągłej formy wypłukanej zimną wodą i pozostawić do zastygnięcia, po czym wyjąć z formy na półmisek, udekorować ubitą śmietanką z cukrem i owocami.

Tagi:

ryż