2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Ryż z jeżynami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny deser ryżowy z jabłkiem i jeżynami,warto spróbować pachnie i smakuje idealnie......

Ryż z jeżynami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryż z jeżynami

 

Sposób przygotowania:

Ryż z jeżynami
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie na sypko,odsączamy wysypujemy do miski.



Jabłka obieramy,wydrążamy nasiona ścieramy na tarce jarzynowej ,dodajemy do ryżu,doprawiamy szczyptą cynamonu,dodajemy 15 dag jeżyn -resztę zostawiamy do dekoracji,wlewamy śmietankę i mieszamy wszystko razem.



Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką masła wykładamy owocowy ryż ,wyrównujemy łyżką .Posypujemy po wierzchu cukrem brązowym.



Białka ubijamy na sztywno,a kiedy piana zbieleje wsypujemy puder i dalej ubijamy. Tak przygotowaną pianą przykrywamy ryż w naczyniu i wkładamy do nagrzanego do 200*C piekarnika i zapiekamy do czasu aż piana się zrumieni.

Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy jeżynami.Idealnie smakuje ten deser zarówno na gorąco jak i na zimno. Smacznego!
Ryż z jeżynami
ryż gotujemy na sypko łączymy z cynamonem i startym jabłkiem
Ryż z jeżynami
następnie wlewamy słodką śmietankę i dodajemy jeżyny
Ryż z jeżynami
masę ryżowo-owocową wykładamy do naczynia wysmarowanego masłem
Ryż z jeżynami
na koniec ubijamy na sztwno białka z cukrem przykrywamy ryż i zapiekamy