Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ryż zapiekany z jabłkami i twarożkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Prosty deser z zapieczonego z jabłkami i twarożkiem ryżu.

Ryż zapiekany z jabłkami i twarożkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryż zapiekany z jabłkami i twarożkiem

 

  • 1 torebka ryżu
  • 6 małych jabłek
  • 150 g twarożku domowego naturalnego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • sok z cytryny - wg uznania

Sposób przygotowania:

Ryż zapiekany z jabłkami i twarożkiem
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, wysypać z woreczka. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (bez gniazd nasiennych), skropić je sokiem z cytryny. Twarożek dokładnie wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem. Na dnie naczynia żaroodpornego rozłożyć ryż. Polać go twarożkiem. Na wierzchu rozłożyć starte jabłka (można dodać do nich trochę cukru). Ryż zapiekać w 180 stopniach przez ok. pół godziny. Zapieczony ryż trochę przestudzić (żeby się nie rozwalał przy wyjmowaniu z naczynia). Podawać np. z jogurtem naturalnym.
Ryż zapiekany z jabłkami i twarożkiem
Ugotowany odcedzony i wysypany z woreczka ryż.
Ryż zapiekany z jabłkami i twarożkiem
Obrane i starte na tarce o dużych oczkach jabłka.
Ryż zapiekany z jabłkami i twarożkiem
Twarożek dokładnie wymieszany z cukrami i jajkiem.
Ryż zapiekany z jabłkami i twarożkiem
Ryż rozłożony w naczyniu żaroodpornym i polany twarożkiem.